ETUSIVU ESITTELY LIPUNMYYNTI GALLERIA
Eläinlääkiksen speksi

Eläinlääkiksen speksin alku

Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistyksen speksin kunniakas historia juontaa juurensa ei niin kaukaiseen vuoteen 2013, kulttuurinjanoon sekä kateuteen (, joka taitaa olla yksi tunteista motivoivimmista) siitä, että EKY:llä ei ole omaa speksiä.

On kevät, EKY:n hallituksen kokous, ja juuri tämän historian kulkua muuttavan kokouksen lopussa käsitellään aloite ainejärjestön oman speksin alullepanosta. Hallitus suhtautuu ehdotukseen varautuneesti - uhraavathan eläinlääketieteellisen opiskelijat usein ajastaan ja voimistaan leijonan osan opiskelun alttarille. Hallituksen loppukaneettina ovat kuitenkin sanat: "Voittehan te lähettää sähköpostin listalle ja katsoa mitä tapahtuu."

Ja niin tapahtui... EKY:n speksi järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 Eläinlääketieteellisen tiedekunnan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. EKY:n speksin historian ensimmäinen esitys kulki nimellä Kaamea Karhunen - ja kuinka siitä selvittiin. Vuonna 2016 perinnettä jatkoi näytelmä "Lupa lomailla", huima agenttiseikkailu täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita!

Vuoden 2016 speksin jälkeen EKYn speksi päätti muutta nimensä Eläinlääkiksen speksiksi. Näin ollen nimestä tunnistaa heti opiskelijat, jotka sen takana ovat. Vuonna 2017 Aidat kiinni! -niminen speksi astuu lavalle kahtena päivänä 23.-24.4.2017 Kulttuurikeskus Gloriassa.

Mikä ihmeen speksi?

Speksi on musiikkia ja tanssia sisältävä interaktiivinen teatteriesitys, jonka juuret johtavat 1500-luvun Uppsalaan. Alun perin speksi oli tarkoitettu opiskelijoiden latinan opiskeluun, mutta nykyiseen muotoonsa näytelmät ovat kehittyneet 300-vuotisen historiansa aikana. Suomeen speksiperinne on rantautunut teekkareiden mukana 1930-luvulla, mutta laajempaa suosiota speksi on saanut vasta 1990-luvulla. Speksiin kuuluu olennaisena osana yleisön huutama "OMSTART!", jolla yleisö ilmaisee pitävänsä lavan tapahtumista. Huudon kuullessaan näyttelijät toistavat kohtauksen jollakin toisella tavalla. "OMSTART!" -huutoon voidaan liittää määre, jonka näyttelijät toteuttavat, esimerkiksi "OMSTART! Dramaattisemmin!". Näyttelijöiden puheen päälle osuvat huudot jäävät yleensä huomiotta ja huudon tuleekin olla selkeä ja ytimekäs, jotta näyttelijät pystyvät toteuttamaan toivotun kohtauksen uudelleen. "OMSTART!" voi huutaa myös onnistuneen suorituksen, kuten laulun tai onnistuneen sisääntulon jälkeen. Laulujen kohdalla uusintanumerot ovat usein etukäteen suunniteltuja ja voivat jopa edistää näytelmän etenemistä.
(Lähde: Wikipedia)Instagram
© Eläinlääkiksen speksi